<< Kunst van Ton Abstracte fotografie  

 


Reflecties

De weerspiegeling van een beeld in stilstaand water voegt een dimensie toe aan onze waarneming. Je ziet iets, dat er niet is.
Bij harde wind vervliegt de vorm van spiegeling tot chaos zonder herkenbaar beeld.
Daartussen ligt een schat aan mogelijkheden tot abstracte beeldvorming van langzaam vervormende reflectie in bewegend water. Bijzonder hierbij is de notie, dat de beweging door de traagheid van onze perceptie niet als losse beelden kunnen worden gezien.
Daarom is het fotograferen van reflecties per definitie altijd verrassend.
In mijn boek ‘Reflecties’ meer daarover.
Water vormt een basaal element van ons bestaan, van ons zelf.
Als onderwerp voor fotografen biedt water eindeloze mogelijkheden tot inspiratie en vormgeving. Van de reflectie van licht terug naar de wolken, dat menig schilder en fotograaf inspireert, tot het spel van cohesie en adhesie van druppels met hun omgeving.
Water blijft boeien.


Waterlicht in glas
Fotografie is schrijven met licht.
Voorwerpen van glas bieden ruimte voor een aantal natuurkundige verschijnselen.
Breking van licht is er één van. Dit is goed te zien als je een potlood schuin in een glas water zet. Bij een bepaalde hoek van licht in glas worden de kleuren van de regenboog zichtbaar.
Dit kan omdat licht bestaat uit verschillende kleuren die net even anders breken als het licht van lucht naar glas gaat.
Een ander verschijnsel is het absorberen van licht door materie. Het rode licht uit het spectrum kan minder ver doordringen dan het gele licht. De korte golven van het blauwe licht dringt het verst door in water. Dit is goed te zien in films over duiken.
Bijgaande foto’s zijn gemaakt van kunstobjecten van glaskunstenaars uit Slowakije. Prachtig spel van vormen en licht.
Licht in glas© 2011-2023 Ton Tuinman