Etsen       
  Uilen Koeien Etsen Hard en Zacht
  Uilen Koeien Hard en Zacht


Ets aquatint

    Ets-aquatint
     
  Sinds 2004 ben ik bezig met etsen. Een ambachtelijke techniek, die meerdere afdrukken van een plaat mogelijk maakt en vooral door Rembrandt van Rijn bekend is geworden.

Etsen is een grafische techniek waarbij een lijntekening wordt gemaakt in een waslaag, die op een gepolijste zink- (of koper) plaat is aangebracht. De plaat is aan de achterkant afgedekt met spirituslak. Als de tekening klaar is wordt de plaat in een zuurbad gelegd, waar het zuur de afbeelding in het metaal etst. De waslaag wordt na etsen verwijderd met terpentine, waarbij de spirituslak blijft zitten.
Vervolgens wordt de plaat met inkt bestreken en afgeslagen, waarbij de overtollige inkt wordt verwijderd en alleen de inkt in de geëtste groef blijft zitten. De plaat wordt op de pers gelegd en bedekt met vochtig papier. Daarover wordt vilt gelegd en onder de pers door gehaald. Het vilt wordt samengeperst en zet na het passeren van de rol weer uit, waarbij de inkt uit de groef wordt gezogen en op het papier terecht komt. Drogen en klaar.
Uiteraard kunnen ook meerdere kleuren worden aangebracht die per kleur worden afgeslagen om te voorkomen dat de inkten door elkaar gaan lopen.

Met de aquatinttechniek kunnen ‘grijs’-gradaties worden aangebracht. Hier wordt de getekende plaat bestrooid met harskorrels die door verhitting aan de plaat worden gehecht.
Vervolgens worden de onderdelen van de afbeelding die wit moeten blijven afgedekt met was, zodat deze delen niet met het zuur in aanraking komen. Daarna gaat de plaat (ca. 5 sec.) in het zuur en direct afgespoeld met water. De plaat slaat meteen lichtgrijs uit. Deppen en drogen. Daarna herhalen we het afdekken van de delen die lichtgrijs moeten blijven.
Afspoelen, deppen en drogen. Weer herhalen we het afdekken van delen donkerder grijs moeten blijven. Afspoelen, deppen en drogen. De tussentijd tussen de fases vermeerdert met ca. 2,3 x. Na de laatste (4e of 5e fase) is de vrijwel de gehele plaat met was bedekt.
Nu gaat al het was eraf (terpentine) en ook de harsvlekken worden verwijderd met spiritus. Inkten als boven en afdrukken.
We kunnen nu met mono-prints en kleuren eindeloos variëren. Prachtig om mee bezig te zijn.
En nee het is inderdaad geen stencilen, zoals sommige mensen denken.
Zie bijgaand resultaat:© 2011-2023 Ton Tuinman