<< Overzicht
Foto van de maand

Maart 2012

Maart roert zijn staart, is het gezegde. Het weer kan nog alle kanten op weten we uit ervaring, maar veel voorjaarsboden hebben zich al aangediend: krokussen, sneeuwklokjes en winterakonieten laten zich zien en veel knoppen staan al op uitkomen.

Ondertussen zijn veel vogels al onderweg vanuit Afrika of Zuid-Europa om hier de broedgebieden te gaan bezetten. Vroege Kievit-mannetjes zijn al in hun territorium en elke vogelaar staat op scherp om de eerste Grutto's te horen. Die Grutto's zijn in de eerste twee weken na aankomst echter nog niet zo luidruchtig. Vele Grutto's zijn in enkele etappes terug uit de delta van de Senegal, of elders uit Noord-Afrika. De vetreserves zijn verbruikt en ze zijn moe. Ze verblijven voorlopig in grote groepen op ondergelopen land waar ze veilig zijn en gemakkelijke aan eten kunnen komen. Eindelijk weer wurmen in plaats van rijst!
Als omstreeks half maart de conditie weer is opgebouwd, ontstaat de behoefte aan een eigen plek.
Het territorium wordt al roepend kenbaar gemaakt aan de buren of een potentiële partner. Er worden nestkuiltjes gemaakt en gepaard.
Dan is het weer feest in het weiland.


HTML Comment Box is loading comments...


© 2011-2021 Ton Tuinman