In mijn lezing over het gedrag van weidevogels zit deze dia van moeder Kievit met haar kuiken, of op z’n Zaans gezegd: pul.
Niets bijzonders zou je zeggen, maar dat is niet waar. Het is een fotomoment, dat je zelden meemaakt.
Kieviten zijn namelijk nestvlieders die direct nadat alle jongen uit het ei zijn en opgedroogd, de kuierlatten nemen met hun kroost. Omdat de Kievit eerst alle eieren legt voordat wordt begonnen met broeden komen ze in een korte tijd achter elkaar uit. Dat je daar dan toevallig bij bent is best een zeldzaam moment.
Die kuikens hebben het best lastig in het vroege voorjaar. Het is nog koud en het is hard werken om genoeg eten te vangen. Gelukkig kunnen ze ’s nachts en tijdens regen onder de vleugels van moeder schuilen. Uiteraard houdt ook vader Kievit de wacht op verhoogde pollen in de buurt of vliegend en roepend als er on raad is.
En bedreigingen zijn er veel voor een kuiken: hermelijntjes, kraaien, reigers, meeuwen, ratten en kiekendieven zijn natuurlijke vijanden. Zij worden door vader Kievit fel belaagd als ze in de buurt van de kuikens komen.
Maar wellicht is de grootste vijand wel de mens die economisch wordt gedwongen tot intensief beheren van weilanden. Gelukkig zijn er nog boeren met hart voor de weidevogels, die met aangepast beheer de kansen voor kuikens vergroten.