<< Overzicht
Foto van de maand

Oktober 2013


De laatste dagen buiten

In het vroege najaar, nog voor de bladeren vallen, biedt het rode licht van de opkomende zon soms prachtige taferelen. Grootschalige taferelen kunnen dat zijn, zoals hier in de Schermer waar de koeien de laatste dagen buiten zijn. Maar ook heel kleinschalige schoonheid zoals het spinnenweb van september 2012.

Het riet begint nu langzaam te verkleuren, waardoor die aparte, vrijwel ongrijpbare overgangssfeer ontstaat van het groen van de zomer naar het geel van de winter. Traagheid.

Traagheid van beleving overkomt me dan. Traagheid in het besef, dat de nog altijd toenemende versnelling van beeldinformatie via (sociale) media ons steeds verder weg lijkt te brengen van verdieping. Er lijkt geen tijd meer te zijn voor beleving.

Ook in de natuurfotografie heeft een enorme ontwikkeling plaatsgevonden. Ontwikkeling in de zin van technische mogelijkheden van camera’s, die de grenzen van de menselijke waarneming ver voorbij gaan. Ontwikkeling in het aantal mensen, dat zich met natuurfotografie bezighouden. Ontwikkeling in de wijze van presentatie van het verzamelde materiaal. Uiteraard leidt dit alles ook tot een enorme toename van ook kwalitatief hoogstaand werk waar niemand het overzicht meer over heeft.

Meer beelden. Sneller, flitsender en mooier passeren ons netvlies en zetten onze beleving onder druk. Maar in de polder zien we geen beeldvullende shots van vechtende steenbokken, ingezoomd tot op de oogharen. Dan moet de werkelijkheid het haast wel tegenvallen.

Tegenvallen? Natuurlijk niet, juist in deze hectische tijd kan een beeld van rustig grazende koeien in laag herfstlicht je even laten genieten van pure sfeer. Je zou ze bijna gaan knuffelen!

Gauw naar buiten dus!

HTML Comment Box is loading comments...


© 2011-2021 Ton Tuinman