<< Overzicht
Foto van de maand

Juni 2014

Macro of Close-up?

Een macro-groep op Facebook toont werk van wisselende niveaus: van schitterend tot wel aardig. Heel veel mensen hebben plezier in fotograferen van de kleine wereld.
Dat vind ik prachtig, die ontdekkingstocht!
Dan lees ik gezeur over benoemen van het werkgebied. Wanneer is het close-up, wanneer macro, wanneer micro?  In plaats van een literatuuronderzoek wordt iedereen getrakteerd op een brei van meningen. Niet mijn manier, het zal wel aan mijn leeftijd liggen.
Welnu. Volgens verschillend auteurs begint het macrogebied vanaf de grootteverhouding 1:1 en kleiner. Dat wil zeggen dat een macroafbeelding groter of gelijk is aan het voorwerp zelf.
Men spreekt van dichtbij-fotografie (close-up) als wordt gewerkt binnen de minimale scherpstel-afstand van een (50 mm) lens. Uitgaande van een normaal objectief kan dat met een balg, tussenringen, een voorzetlens.
Men spreekt van microfotografie vanaf ongeveer 25 keer vergroting.
Grenzen zijn echter altijd arbitrair! In de praktijk wordt nauwelijks verschil gemaakt tussen de begrippen macro en close-up. Prima, want met macrolenzen wordt zowel macro, als close-up beide mogelijk.
Hierbij een opname van een Bosbeekjuffer. Hier ook discussies over namen van libellen.
Kijk voor de zekerheid altijd even op www.libellennet.nl waar van elke soort meerdere foto’s zijn te bewonderen.


HTML Comment Box is loading comments...


© 2011-2021 Ton Tuinman