<< Overzicht
Foto van de maand

December 2014Wachten

Terwijl in de bronsttijd druk wordt geburld door de volwassen edelhertmannetjes verblijven de jonge bokken in groepen ver van de drukte.
De meeste foto's van edelherten gaan uiteraard over de jongens met de machtige geweien, die schuren, geeur afgeven, patsen, burlen en soms even bakkeleien met een concurrent. We hebben dat in oktober van dit jaar prachtig kunnen zien en fotograferen in het Richmondpark in Londen.

Nu eens gekozen voor een jonge bok van ongeveer 2 jaar oud, die met een aantal kornuiten rustig ligt te wachten tot de drukte rond de hindes voorbij is.
Ik heb geprobeerd uit te vinden of er een relatie bestaat tussen de leeftijd en het aantal spiezen aan het gewei. Dat schijnt slechts deels het geval te zijn. Het voedselaanbod en de contitie spelen klaarblijkelijk ook een rol.

Als ik het goed heb begrepen zijn de grote jongens die onderling de strijd aan gaan om een roedel hindes te leiden ten minste 6 jaar oud. Voor deze jonge bok is het dus nog even wachten voordat ook hij mag meedingen naar de dames.


HTML Comment Box is loading comments...© 2011-2021 Ton Tuinman