<< Overzicht
Foto van de maand
Juli 2015
Platbuik

Libellen vind ik fascinerende wezens.
Ze behoren tot één van de oudste insectenorden. De oudst bekende vertegenwoordiger van de libellen leefde 325 miljoen jaar geleden in het Boven-Carboon. Er heeft een libellensoort geleefd met een spanwijdte van 65 cm. Dat is te vergelijken met een Zwarte kraai!

Dat er zo lang geleden al een vliegmechanisme is ontstaan dat libellen in staat stelt tot razendsnel te starten, te landen en verticaal te stijgen en dalen is ongelooflijk!
Vaak probeer ik een vliegende libel te volgen tot hij gaat zitten om hem dan te fotograferen.
Regelmatig ben ik hem dan kwijt zonder te hebben zien dalen. Het meest kansrijk voor de fotograaf is ook hier weer ’s morgens vroeg, als ze nog niet erg zijn opgewarmd.

De Platbuik is een opvallende libel door het felblauwe achterlijf van het mannetje met aan de zijkant fel gele vlekjes. De vrouwtjes hebben een kleur die het midden houdt van geel-groen-bruin. Ook zij hebben gele vlekken aan de zijkant.
Je vindt Platbuiken vaak bij kleine poeltjes met stilstaand water waar de mannetjes een duidelijk territorium hebben waar ze concurrenten uit verjagen. Dat doen ze natuurlijk regelmatig nèt, als jij die foto wilt maken. Maar soms lukt het wel!juli

HTML Comment Box is loading comments...


© 2011-2021 Ton Tuinman