<< Overzicht
Foto van de maand
November 2015


Kraanvogels

Elk najaar trekken er enkele honderd duizenden kraanvogels uit hun broedgebieden in noord Europa naar hun overwinteringsgebied in zuidwesten van Spanje.
Ze verzamelen in het noorden van Duitsland waar ze foerageren op maisakkers in rustige gebieden. Vervolgens vliegen ze bijna in een rechte lijn naar Lac du Der-Chantecoq in het noorden van Frankrijk en later naar Spanje.
Dit najaar ben ik voor de tweede keer  in de omgeving van het dorpje Wagenfeld naar ze op zoek gegaan om ze te fotograferen. Dit keer hadden we het geluk enkele exemplaren te vinden die wilde poseren. Meestal gaan ze al op de vleugels op een afstand van 70 meter of meer.

Ook als ze niet dichtbij zijn is een dagje kraanvogelen de moeite waard.
Ze verblijven in groepen van verschillende grootte en begroeten overvliegende soortgenoten met hun prachtige getrompetter, dat op een bijna mystieke manier kleur geeft aan de grauwe sfeer van gerooide maisakkers. Soms springen ze rond elkaar in de lucht in een soort dans, die aanstekelijk werkt op soortgenoten. Tijdens de najaarstrek heeft dit niets met paarvorming te maken. Het is meer imponeren van de kraanvogels in de omgeving. Uiteraard wordt hierbij weer heftig getrompetterd.

Een aanrader voor elke vogelliefhebber!kraanvogels november

HTML Comment Box is loading comments...


© 2011-2021 Ton Tuinman