<< Overzicht
Foto van de maand
April 2017Futen

Zolang als ik fotografeer heb ik een fascinatie voor Futen. In de jaren tachtig heb ik dan ook vele uren gemaakt langs ringvaarten om het boeiende gedrag van de Fuut te fotograferen, toen nog op dia’s en in zwart-wit. Al snel kwam ik erachter dat kennis van het gedrag nodig was om acties te kunnen voorspellen, want wij mensen zijn veel te traag om op acties te reageren. Lezen dus.

Aldous Huxley beschreef in 1914 al het baltsgedrag van de Fuut en in 1955 beschreef Ken Simmons het futengedrag uitgebreid in het Avicultural Magazine. Een schat aan informatie die leidde tot een veelheid aan foto’s en dia’s. In 1981 heb ik het gedrag van de fuut beschreven in de Graspieper en in 1985 voor het blad Vogels. Dit om het gedrag van vogels onder de aandacht van vogelliefhebbers te brengen. Kijk onder publicaties op deze site.

Oude liefde roest niet. Dus ben ik recent weer een futenproject begonnen om kwalitatief beter materiaal te maken. Hieronder de defensieve imponeerhouding die door Simmons als Kathouding wordt genoemd. Dit vanwege het uitzetten van de vleugels om te imponeren. De houding is onderdeel van de zogenaamde Ontdekkingsceremonie. Prachtig.
Binnenkort meer futenfoto’s op deze site.
HTML Comment Box is loading comments...


© 2011-2021 Ton Tuinman