<< Overzicht
Foto van de maand
Juni 2019
Heemst

Ik ben niet echt een plantenman. Veel te veel om te onthouden.
Biologen leren de indeling van het plantenrijk op basis van gegevens uit flora’s, waarin bladstanden beharing, al of niet gegroepeerde bloemen enz. Ik raak al in de war van de soorten bomen.
Toegegeven, het ontbreekt me ook een beetje aan de drang om al die soorten bij naam te kennen.

Gelukkig zijn er in het Wormer- en Jisperveld, waar ik gids, behoorlijk wat gemakkelijke soorten, zodat ik meestal goed weg kom met mijn beperkte kennis van planten.
Eén van de gemakkelijke soorten is de Heemst.

Als je tijdens een vaarttocht iets ziet, dat op een verdwaalde stokroos lijkt met zeer lichtroze bloemen, dan is het Heemst. Natuurlijk zijn er weer twee types van: de echte en de ruige heemst, maar de ruige heemst komt vooral op droge, kalrijke gronden voor.

Wij hebben hier te maken met de echte heemst, die bloeit van juli tot september. En inderdaad, het is familie ven de stokroos.

De plant is niet te missen: heemst groeit langs rietvelden op een brakke ondergrond, onder andere langs het pad langs het Zwet in Wormer. De plant wordt bijna twee meter hoog.
Heemst is al sinds de Romeinse tijd bekend om haar geneeskrachtige werking met name tegen hoest en geïrriteerde slijmvliezen.HTML Comment Box is loading comments...


© 2011-2021 Ton Tuinman