<< Overzicht
Foto van de maand

Februari 2020


Schaap

Ik word altijd een beetje blij van schapen. Net als koeien geven ze kleur en leven aan onze kale polderlandschappen. Vooral op dijken, waar ze het gras kort houden en de grond vasttrappen, kunnen ze bijdragen aan de compositie van een foto. Goed opletten naar kansrijke groepen en een beetje geduld kunnen mooie foto’s opleveren. Hier een herkauwend schaap op een openbaar wandelpad, dat ietwat beledigd lijkt vanwege de storing door de fotograaf.

Schapen zijn gedomesticeerd uit de moeflon en produceren wol, melk en vlees. In het voorjaar hebben ze vaak een gekleurde vlek op hun rug van een verfstempel, waardoor de schapenhouder kan zien welke ram het schaap heeft gedekt.

Een schaap dat op zijn rug ligt en niet meer overeind komt moet snel geholpen worden. Pak het schaap onder de oksels en zet hem op zijn kont. Graag met zijn tweeën vanwege het gewicht! Even wachten en dan doordraaien naar voren. Met wat geduld en geluk komt hij weer op gang. Nooit zijdelings draaien, omdat dan de ingewanden verward raken!


 

HTML Comment Box is loading comments...


© 2011-2021 Ton Tuinman