<< Overzicht
Foto van de maand

Mei 2020

Steltkluut

De steltkluut is iets groter dan de gewone kluut. Het is een opvallende vogel door zijn knalrode, heel lange poten en zijn duidelijk zwart-witte verenkleed.
In Nederland is de steltkluut een zeer schaarse broedvogel, die graag in (kleine) kolonies broedt. De steltkluut broedt langs de kusten van Frankrijk, m.n. langs de Middellandse zeekust (Camargue). Deze foto is gemaakt in Spanje net ten zuiden van de delta van de Ebro, waar ze niet schuw zijn. Een prachtige plek voor vogelaars met veel interessante soorten.

Het gedrag van de steltkluut komt sterk overeen met dat van de gewone kluut. Ze kunnen gezellig ruziën met de buren om een plek of een partner, waarbij ze net als onze kluten de snavels kruisen als degens. Ik denk dat dit een vorm is van bevestigen van de paarband. Ik heb dit ook waargenomen bij een territorium conflict tussen scholeksters, waarbij het luidruchtig naast elkaar rennen steeds werd onderbroken door snavelkruisen tussen de partners.

Een plek om steltkluten in alle rust te kunnen waarnemen en fotograferen is het vogelobservatiecentrum van de Camargue bij Santes Marie-de-la-Mer waar veel paren broeden tussen de flamingo’s.
Veel succes.
HTML Comment Box is loading comments...

© 2011-2021 Ton Tuinman