<< Overzicht
Foto van de maand

April 2024
























Grote bonte specht

Ik ben geen bos-vogelaar. Mijn gehoor is beperkt, waardoor ik de richting van geluiden lastig kan bepalen en hoge geluiden hoor ik al helemaal niet. Bovendien zitten er vaal stammen en takken tussen de vogel en mijn kijker. Kortom veel frustraties en een stijve nek.

Gelukkig zijn er veel schuilhutten te huur waar je ook bosvogels van dichtbij kunt waarnemen en fotograferen. Het maken van een echt mooie foto valt ook daar niet mee.

Hier een Grote bonte specht tegen een stam. Spechten leven van insecten en larven die ze onder boomschors en uit een boomstam hakken en met hun bijzonder lange, kleverige tong bemachtigen.

Waarom krijgt zo’n specht geen hoofdpijn van dat hakken?

De snelheid waarmee de snavel de stam raakt blijkt ca. 7 meter per seconde volgens analyses van snelle video-opnamen. Mensen zouden hier een hersenschudding aan over houden. Spechten kunnen dit hebben omdat hun hersenen zo klein zijn, aldus een recente studie. Ook bestaat de schedel van spechten uit poreus, flexibel bot vol vocht, dat als schokdemper dient. Het een hoeft het ander m.i. niet uit te sluiten.

Spechten roffelen niet alleen om voedsel te vinden maar vooral om hun aanwezigheid kenbaar te maken voor buurmannen en potentiële partners.










HTML Comment Box is loading comments...


© 2011-2024 Ton Tuinman